Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο Πεντάμορφος και η Τριανταφυλλένια

Ιστορία με στοιχεία Διακειμενικότητας και ανατροπής.
της Δημητροπούλου Ρένιας


Μια φορά και έναν καιρό σε ένα μακρινό βασίλειο ζούσε ένας πρίγκιπας, του οποίου η ομορφιά ήταν μοναδική. Το γεγονός αυτό τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο από τότε που ήταν μωρό. Όλοι οι άλλοι πρίγκιπες τον ζήλευαν και όλες οι πριγκίπισσες ήθελαν να τον παντρευτούν. Ο κόσμος, όμως, δεν γνώριζε ότι ο χαρακτήρας του πρίγκιπα δεν ήταν τόσο καλός όσο και η εξωτερική του εμφάνιση. Αδιαφορούσε για τα σοβαρά προβλήματα της χώρας του, το λαό, την μόρφωση, την φιλία, την αγάπη! Όλη μέρα την περνούσε στο γυμναστήριο του παλατιού και στον καθρέφτη του δωματίου του θαυμάζοντας το όμορφο πρόσωπό του.
Στα 21α γενέθλιά του, η θεία του, η μητριά της Χιονάτης, του έστειλε ένα ιδιαίτερο δώρο. Τί άλλο δώρο θα μπορούσε άραγε να δώσει σε έναν τόσο όμορφο πρίγκιπα που είχε ότι επιθυμούσε, εκτός από έναν μαγικό καθρέφτη; Ναι….καλά καταλάβατε του χάρισε τον δικό της μαγικό καθρέφτη τώρα πια που γέρασε και δεν τον χρειάζεται η ίδια! Ο πρίγκιπας ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το δώρο αυτό που διέταξε να πετάξουν τον παλιό του καθρέφτη και να τοποθετήσουν αυτόν στο δωμάτιο του. Κάθε πρωί στεκόταν μπροστά του και ρωτούσε:
«Καθρέφτη μαγικέ, ποιος είναι ο ομορφότερος σε όλον τον κόσμο;»
«Εσύ πρίγκιπά μου! Δεν υπάρχει άλλος σαν εσένα. Τα μάτια σου έχουν το υπέροχο γαλανό χρώμα του πελάγους, τα μαλλιά σου κατάξανθα σαν τον καλοκαιρινό ήλιο και το σώμα σου το πιο καλογυμνασμένο.», απαντούσε εκείνος.
Όμως ένα πρωί, ο καθρέφτης τολμά να πει:
«Είσαι ωραίος, πρίγκιπα μου, αλλά υπάρχει κάποιος πιο όμορφος από σένα».
«Ποιος είναι αυτός καθρέφτη; Φανέρωσέ τον τώρα», φώναξε γεμάτος μίσος και ζήλεια, «δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμα» και διέταξε τον στρατό του να τον βρει και να τον σκοτώσει.
Έτσι, κάθε φορά που ο καθρέφτης έλεγε πως κάποιος άλλος ήταν πιο όμορφος από εκείνον, ο πρίγκιπας φρόντιζε να τον σκοτώσει. Εξαιτίας του πέθαναν πολλοί πρίγκιπες αλλά και απλοί άνθρωποι. Ο πρίγκιπας έπαψε πια να είναι αγαπητός και είχε αποκτήσει πολλούς εχθρούς, ακόμα και οι κοπέλες φοβόντουσαν να τον πλησιάσουν.
Τα χρόνια, όμως, περνούσαν και ο πατέρας του αρρώστησε βάρια. Τότε τον φώναξε και του είπε:
«Γιε μου, είμαι πλέον πολύ αδύναμος για να κυβερνήσω την χώρα, το βασίλειο μου είναι πλέον δικό σου, για να γίνεις όμως βασιλιάς πρέπει να παντρευτείς.».
«Μα, πατέρα, ποια κοπέλα είναι τόσο όμορφη, ώστε να της αξίζει ένας πρίγκιπας με την δική μου ομορφιά;», ρώτησε εκείνος.
«Δεν ξέρω γιε μου, αλλά βιάσου. Βρες αυτή που επιθυμείς και παντρέψου την αμέσως.».
Ο πρίγκιπας δεν ήξερε τί να κάνει. Εκείνος που ήταν τόσο όμορφος και μπορούσε να έχει όποια γυναίκα επιθυμούσε δεν μπορούσε να αποφασίσει ποια ήταν η ιδανική γι’ αυτόν. Η μόνη λύση ήταν να ρωτήσει τον μαγικό καθρέφτη, είναι ο μόνος άλλωστε που μπορεί να αναζητήσει την ομορφότερη νύφη σε όλη την οικουμένη. Και ο μόνος που δεν του λέει ποτέ ψέματα. Φόρεσε, λοιπόν, την επίσημη πριγκιπική του στολή, έγινε όσο πιο όμορφος μπορούσε και ρώτησε τον μαγικό καθρέφτη:
«Καθρέφτη μαγικέ, ποια είναι η ομορφότερη κοπέλα σε όλον τον κόσμο, για να γίνει γυναίκα μου;»
«Υπάρχει μια κοπέλα πρίγκιπα μου, που το όνομα της είναι Πεντάμορφη και όλα τα παλικάρια σφάζονται για τα δικά της μάτια. Αυτή πρέπει να κάνεις γυναίκα σου.»
Ο πρίγκιπας πήρε το άλογό του και πήγε να συναντήσει την Πεντάμορφη για να την κάνει γυναίκα του. Πέρασαν, όμως, 3 μέρες και γύρισε στο παλάτι μόνος και στενοχωρημένος. Έτρεξε στο καθρέφτη και φώναξε:
«Καθρέφτη μαγικέ, ποιος είναι ο ομορφότερος σε όλον τον κόσμο;»
«Εσύ πρίγκιπα μου! Δεν υπάρχει άλλος σαν εσένα. Τα μάτια σου έχουν το υπέροχο γαλανό χρώμα του πελάγους, τα μαλλιά σου κατάξανθα σαν τον ήλιο και το σώμα σου το πιο καλογυμνασμένο.», απάντησε εκείνος.
«Τότε άλλη γυναίκα βρες μου, πιο όμορφη από την Πεντάμορφη που προτίμησε ένα  Τέρας παρά εμένα. Βρες κάποια που να ‘χει γούστο!».
«Υπάρχει μια πριγκίπισσα άρχοντα μου, που μόλις έκλεισε τα 18. Τα μαλλιά της έχουνε το κατακόκκινο χρώμα και την λάμψη του ήλιου όταν βασιλεύει, τα δέρμα της είναι λευκό σαν το χιόνι, τα χείλη και τα μαγούλα της είναι πάντοτε ρόδινα σαν τα πρώτα τριαντάφυλλα της άνοιξης. Το όνομά της είναι Τριανταφυλλένια και η ομορφιά της είναι αντάξια της δικής σου. Αυτή να κάνεις γυναίκα σου άρχοντα μου.».
Ο πρίγκιπας διέταξε τους υπηρέτες του να ετοιμάσουν την άμαξα του και μαζί με τον μαγικό καθρέφτη έφτασε στην χώρα της Τριανταφυλλένιας. Ζήτησε να δει την μητριά της και της είπε:
«Αξιότιμη, βασίλισσά μου, γνωρίζω ότι μετά το θάνατο του συζύγου σας μεγαλώνετε μονή την θετή σας κόρη, γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας ζητώντας την σε γάμο. Να είστε σίγουρη πως θα είναι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα στο κόσμο αφού θα παντρευτεί τον πιο όμορφο και πλούσιο πρίγκιπα».
Η βασίλισσα δεν ήξερε τί να απαντήσει στο νεαρό πρίγκιπα και σαν έξυπνη γυναίκα που ήταν απάντησε με ευγένεια:
«Πράγματι, είστε ένας πολύ όμορφος και ευγενικός νέος...Η κορούλα μου, όμως είναι εκείνη που πρέπει να αποφασίσει. Αν καταφέρετε να κερδίσετε μια θέση στην αγνή καρδιά της και θελήσει να σας παντρευτεί σας δίνω την ευχή μου.».
«Τότε αύριο κιόλας βασίλισσά μου θα έχουμε γάμο στο παλάτι», της απάντησε ο πρίγκιπας που πίστευε πως η ομορφιά του ήταν το κλειδί για να μπει στην καρδιά της νεαρής πριγκίπισσας.
Ο πρίγκιπας βγήκε στον κήπο του παλατιού, όπου η Τριανταφυλλένια έκανε τον πρωινό της περίπατο και πλησιάζοντας την τής είπε:
«Είσαι πολύ τυχερή. Θα παντρευτείς το ωραιότερο αγόρι του κόσμου. Εμένα, φυσικά».
«Αγαπητέ μου, το ότι είστε τόσο όμορφος όσο λέτε δεν σημαίνει ότι είστε και ο κατάλληλος για σύζυγος μου. Έχω ακούσει για εσάς ότι είστε τόσο σκληρόκαρδος που ενώ ο λαός σας υποφέρει εσείς ασχολείστε μόνο με την ομορφιά σας. Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την πρότασή σας.».
Ο πρίγκιπας εξοργίστηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να γίνει αυτός ο γάμος με την βία. Στάθηκε μπροστά στην βασίλισσα και με δυνατή φωνή ανακοινώσε
«Αύριο κιόλας η κόρη σας θα σταθεί στο πλευρό μου ως νύφη, διαφορετικά θα διατάξω να θανατωθεί».
Η βασίλισσα που αγαπούσε την Τριανταφυλλένια σαν πραγματικό της παιδί, ένιωσε την καρδιά της να σπάει σε χίλια κομμάτια. Όλη νύχτα αναζητούσε μια λύση κλαίγοντας για την μοίρα της κόρης της. Αν την πάντρευε με τον πρίγκιπα θα έσωζε την ζωή της αλλά θα γινόταν δυστυχισμένη. Τί άλλο θα μπορούσε να κάνει; Αν μπορούσε να φύγει, να χαθεί…
«Να χαθεί….ναι να χαθεί…», ψιθύρισε μιλώντας στον εαυτό της.
Πριν, λοιπόν, ξημερώσει καλά καλά και αρχίσουν οι ετοιμασίες του γάμου, η βασίλισσα φώναξε τον κυνηγό του παλατιού, ο οποίος μεγάλωσε μαζί με την Τριανταφυλλένια και ήταν ο καλύτερος φίλος της.
«Πάρε την Τριανταφυλλένια και πήγαινε την στο δάσος. Βοήθησε την να βρει το σπιτάκι των 7 νυμφών. Όταν γυρίσεις πίσω στο παλάτι να κρατάς μόνο την κάπα της και να πεις σε όλους πως έπεσε στο γκρεμό και σκοτώθηκε ενώ έκοβε λουλούδια για να στολίσει τα μαλλιά της στο γάμο.».
Ο κυνηγός, εκτέλεσε αμέσως την επιθυμία της βασίλισσας. Η νεαρή κοπέλα βρίσκεται πλέον στο σπιτάκι των νυμφών του δάσους και ο πρίγκιπας την θεωρεί νεκρή. Πριν φύγει, όμως, από το παλάτι τους, ρώτησε τον καθρέφτη:
«Καθρέφτη μαγικέ, ποια είναι η επόμενη πιο όμορφη πριγκίπισσα για να γίνει γυναίκα μου;»
«Μα πρίγκιπα μου, η ωραιότερη από όλες είναι η Τριανταφυλλένια. Η κοπέλα δεν είναι νεκρή, βρίσκεται καλά κρυμμένη στο σπίτι των νυμφών, στην καρδιά του δάσους.».
Ο πρίγκιπας γεμάτος οργή, πήρε το άλογο και έτρεξε να βρει το σπίτι των νυμφών για να φέρει πίσω την κοπέλα και να τελειώσει επιτέλους το θέμα του γάμου. Οι νύμφες, όμως, που είναι πλάσματα μαγικά και έχουν την ικανότητα να μιλούν με τα ζώα και τα δέντρα, κατάλαβαν το κακό που θα γινόταν. Πλησίασαν την νεαρή κοπέλα και της είπαν:
«Ο πρίγκιπας έρχεται να σε βρει, ο καθρέφτης του είπε που βρίσκεσαι…»
«Σας παρακαλώ, βοηθήστε με, προτιμώ να πεθάνω στα αλήθεια παρά να τον παντρευτώ…»
«Υπάρχει μια λύση…», είπε τότε η μεγαλύτερη νύμφη, «αν δαγκώσεις αυτό το μήλο θα πέσεις σε τόσο βαθύ ύπνο που ακόμα και ο καθρέφτης του πρίγκιπα θα πειστεί πως είσαι νεκρή…». Πριν προλάβει η νύμφη να ολοκληρώσει την φράση της, η πριγκίπισσα είχε ήδη δαγκώσει το μήλο. Η κοπέλα, ξαφνικά, σωριάζεται στο πάτωμα άψυχη. Φθάνοντας  ο πρίγκιπας στο σπίτι των νυμφών βεβαιώθηκε πως η  Τριανταφυλλένια ήταν νεκρή και την μετέφερε πίσω στο παλάτι.
Ο πρίγκιπας γύρισε στην χώρα του αποφασισμένος να αναζητήσει την επόμενη πιο όμορφη γυναίκα  για να παντρευτεί. Ρώτησε, λοιπόν,  για άλλη μια φορά τον καθρέφτη του:
«Καθρέφτη μαγικέ, ποια είναι η ομορφότερη κοπέλα για έναν πανέμορφο πρίγκιπα σαν εμένα;»
«Άρχοντά μου, δεν υπάρχει άλλος ομορφότερος από σένα.. Τα μάτια σου έχουν το υπέροχο γαλανό χρώμα του πελάγους, τα μαλλιά σου κατάξανθα σαν τον καλοκαιρινό ήλιο και το σώμα σου το πιο καλογυμνασμένο. Πλησίασε λίγο πιο κοντά σε μένα να σε θαυμάσω!», απάντησε ο καθρέφτης, ο οποίος πια είχε βαρεθεί ανθρώπους σαν τον πρίγκιπα και την ανόητη θεία του που το μόνο πράγμα που τους ενδιέφερε ήταν η ομορφιά τους. Ο καθρέφτης ένιωθε πως δεν ήταν χρήσιμος και τον χρησιμοποιούσαν με λάθος τρόπο. Έτσι, ξεγέλασε τον πρίγκιπα και τον φυλάκισε για πάντα στο μαγικό γυαλί του…
Την ίδια στιγμή φτάνοντας αυτά τα νέα στο παλάτι της Τριανταφυλλένιας, η οποία βρισκόταν ακόμα σε βαθύ ύπνο, αφού κινδύνευε όσο ζούσε ο πρίγκιπας, η μητέρα της ζήτησε να έρθουν στο παλάτι οι 7 νύμφες.
«Νύμφες μου καλές, του δάσους θεϊκά πλάσματα, πώς θα ξυπνήσει τώρα η όμορφή μου κόρη απ’ τον βαθύ της ύπνο;».
«Μονάχα το φιλί αληθινής αγάπης μπορεί να φέρει ξανά στην ζωή την μοναχοκόρη σου, βασίλισσά μου!», απάντησε μία από τις νύμφες.
Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο νεαρός κυνηγός, ο καλύτερος φίλος της νεαρής κοπέλας που τόσα χρόνια κρυφά την αγαπούσε, έτρεξε στο δωμάτιό της και την φίλησε τρυφερά. Το φιλί την ξαναφέρνει στην ζωή και η αγνή αυτή αγάπη βάζει τέλος στο ξόρκι. Τώρα πια τους περιμένει μία όμορφη ζωή, τώρα μάλιστα που ο νέος νόμος επιτρέπει στις πριγκίπισσες να παντρεύονται όποιον εκείνες επιθυμούν. Ο κυνηγός είναι φυσικά ο εκλεκτός της καρδιάς της και ταυτόχρονα ο καλύτερός της φίλος… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου